ΑΓΧΟΣ
Μιλαμε πάντα για το Άγχος που καθιστά δυσκολη τη καθημερινότητα μας που μας κάνει ιδιαίτερα απαιτητικούς, ανυπόμονους και ευερέθιστους με χαμηλή διάθεση για συνεργασία. Διατρέχεται μάλιστα κίνδυνος να κακοποιήσει κανείς λεκτικά ή ακόμη και σωματικά αυτούς με τους οποίους έρχεται σε επαφή.
Συναισθήματα, όπως οξυθυμία, κούραση κυριαρχούν και δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο άνθρωπος με συγκέντρωση.
Γενικά το άτομο δεν έχει πια τη ψυχική ικανότητα να το διαχειριστεί και νιώθει να καταβάλλεται από αυτό.. Έχει δυσκολίες στον ύπνο, ψυχοσωματικά συμπτώματα και δε μπορεί να αναταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.. Οι αιτίες του και πάλι διαφέρουν από άτομο σε άτομο.. Ότι αγχώνει κάποιον κάποιον άλλον τον εξιτάρει ευχάριστα.. Εξαρταται από τη ψυχικη του δομή , τα παιδικά βιώματα κλπ
Για την αντιμετώπιση του υπάρχουν διάφορες τεχνικές εκτός από τη βιολογική μέθοδο δηλ τα φάρμακα Τέτοιες είναι:
- Biofeedback: λαμβάνουμε έλεγχο των σωματικών λειτουργιών εάν γνωρίζουμε τι συμβαίνει. Αυτή η τεχνική δίνει στο άτομο κάποιου είδους ανταπόκριση σχετικά με τις σωματικές αντιδράσεις του και μπορεί να τις ενθαρρύνει.
- Rational emotive therapy: η μέθοδος αυτή ανακαλύφθηκε από τον Albert Ellis το 1996 και σύμφωνα με αυτή, το άγχος προέρχεται από παράλογο τρόπο σκέψης. Η τεχνική αυτή εξετάζει τα πιστεύω ενός ανθρώπου και προσπαθεί να τα αλλάξει θετικά.
- Φυσικές μέθοδοι: όπως το yoga, ο βελονισμός και η άθληση.
- Μέθοδοι χαλάρωσης: για παράδειγμα, το μασάζ, ο διαλογισμός ή οι βαθιές αναπνοές, οι οποίες συντελούν στην ψυχική ηρεμία. Ακόμη, η νευρομυική μέθοδος, στην οποία χαλαρώνουμε τους γλουτούς, τα πόδια, το πρόσωπο , την πλάτη και άλλες περιοχές του σώματος στις οποίες συσσωρεύεται το άγχος.
- Κοινωνική υποστήριξη Αυτή μέθοδος βοηθά τους ανθρώπους οποίοι πάσχουν από άγχος, να υποφέρουν λιγότερο μέσω της ψυχολογικής υποστήριξης μίας ομάδας (group therapy).
- Η μέθοδος του Hanson: το άτομο που νιώθει ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει το άγχος του, μαθαίνει να το αγνοεί και να αποκτήσει τη συνήθεια να ελέγχει όλα τα άλλα που μπορεί.
- Ψυχοθεραπεία